AKCIA!! Pri objednávke nad 100 EUR vr. DPH doprava ZADARMO!! NEPLATÍ PRE NADROZMERNÉ ZÁSIELKY!!

Aké typy vrtáka nesmú chýbať vo vašej výbave?

Či už ide o domáce renovácie, skladanie nábytku alebo drobné opravy, správna výbava vrtákov je základ. Aby vaša práca bola čo najefektívnejšia, presná a hlavne bezpečná, je dôležité mať k dispozícii správne typy vrtákov. V tomto článku sa pozrieme na niekoľko základných typov vrtákov, ktoré by vám vo výbave nemali chýbať.

Vrtáky do kovu

Tento typ vrtáka je nevyhnutný na prácu s kovom. Kovové vrtáky majú ostré hroty a sú obvykle vyrobené rýchlorezné ocele špecializované vrtáky tiež zo zliatin karbidov, čo im umožňuje ľahko prevŕtavať kovové materiály. Je ideálny na vŕtanie do ocele, hliníka, nerezu, liatiny a ďalších kovov. Aby ste dosiahli čisté a presné otvory, je dôležité používať správny typ vrtáka.

Vrtáky do dreva

Tento typ vrtáka má strediaci hrot s dvoma bočnými čepieľkami, čo uľahčuje prácu s drevom. Vrtáky do dreva sú k dispozícii v rôznych veľkostiach a priemeroch, čo vám umožňuje vytvárať rôzne druhy otvorov. Pri vŕtaní nezabudnite pravidelne vrták vyťahovať, aby nedošlo k upchatiu otvoru trieskami.

Vrtáky do skla

Vrtáky do skla sú špecializovanými nástrojmi určenými na vŕtanie do skla, mäkkých obkladov, keramiky, zrkadiel a porcelánu. Vrtáky väčšinou majú ploché brity, ktoré umožňujú presné navrtávanie a zabraňujú „utekaniu“ vrtáka. Strojné vrtáky do skla sú prevažne korunky so sintrovaným diamantom.

Vrtáky do stavebného materiálu

Chcete na stenu nainštalovať skriňu, policu, či len háčik? Potom sa vybavte príklepovými vrtákmi. Plánujete väčšiu rekonštrukciu a potrebujete do steny urobiť väčší otvor? K tomu vám poslúžia vŕtacie korunky, vďaka ktorým sa prevŕtate železobetónom, tehlou alebo kameňom. 

Stupňovité vrtáky

Stupňovitý vrták je vynikajúcim nástrojom na vŕtanie rôzne veľkých otvorov. Má niekoľko postupne sa zväčšujúcich sa hrotov, čo vám umožňuje vytvárať otvory rôznych priemerov bez potreby meniť vrták. Na záver možno povedať, že správny typ vrtáka je kľúčovým faktorom pre úspešné dokončenie opravy alebo rekonštrukcie. Mať v dielni široký výber typov vrtákov vám umožní pracovať s rôznymi materiálmi a vykonávať otvory s maximálnou presnosťou. Pri vŕtaní tiež nezabúdajte na ochranné bezpečnostné vybavenie ako sú ochranné okuliare a klapky na uši.