AKCIA!! Pri objednávke nad 100 EUR vr. DPH doprava ZADARMO!! NEPLATÍ PRE NADROZMERNÉ ZÁSIELKY!!

Chyby pri brúsení nožov a ako im predísť

Brúsenie nožov je pre každého majiteľa noža alebo kuchára nevyhnutné. Ostrý nôž je základom bezpečného a efektívneho varenia, ale mnoho ľudí sa pri brúsení dopúšťa chýb. Tieto chyby môžu viesť k nesprávnemu nabrúseniu alebo dokonca poškodeniu noža. V tomto článku sa pozrieme na niekoľko bežných chýb pri brúsení nožov a ako im predísť. 

Použitie nevhodných brúsnych nástrojov

Jednou z najčastejších chýb je používanie nevhodných brúsnych nástrojov. Každý nôž môže vyžadovať špecifický typ brúsenia, a na zachovanie optimálnej ostrosti noža je najlepšie používať brúsne kamene alebo brúsky určené špeciálne na brúsenie nožov. 

Nesprávny uhol brúsenia

Ďalšou častou chybou je brúsenie noža pod nesprávnym uhlom, čo môže viesť k neefektívnemu brúseniu aj strate ostrosti. V závislosti od tvaru čepele by sme mali zvoliť aj odporúčaný uhol. Tiež odporúčame používať strihač s pevným uhlom alebo si nechať ukázať od odborníka, ako držať správny uhol. 

Príliš silný tlak

Niektorí ľudia majú tendenciu používať príliš silný tlak pri brúsení, čo môže viesť k nadmernému odstráneniu materiálu a deformácii čepele noža. Brúsenie by malo byť postupné a konzistentné, s ľahkým tlakom. Tým sa zaistí rovnomerné brúsenie a minimálne opotrebenie noža.