AKCIA!! Pri objednávke nad 100 EUR vr. DPH doprava ZADARMO!! NEPLATÍ PRE NADROZMERNÉ ZÁSIELKY!!

Ako na brúsenie či leštenie s našimi diamantovými lapovacími pastami na olejovej báze

Uvažujete o nákupe leštiacich pást s prímesou diamantu a netušíte, ako začať? Od čoho sa odpichnúť? Alebo ste profesionálny brusič a rád by ste vedel, ako naše pasty fungujú? Prinášame Vám recenziu od jedného z popredných českých brusičov pána Jiřího Vlčka. 

Testované materiály

Delinger damašková VG 10, Kanetsune damask VG 10, Kanetsune uhlíková oceľ, Daido 1K6, CPM S30V, CPM SV35N, 14260, 19312, Blue Paper Steel, N690, 1095, 1042 C28N…• Nože brúsené Imanishi Bester 1000 a 3000 a Suehiro Cerax 1000 a 3000 na zachovanie veľkosti karbidov ocele, zatváracie nože ponechané továrenským výbrusom na porovnanie odoberania ocele a leštiace schopnosti pást.• Ako podklad pre pasty bolo použité balsové drevo. 

Prvý dojem pri nanášaní pást

Smerom dole od 10 mikrónov klesá roztierateľnosť pást. Z toho dôvodu boli dosky napustené technickým benzínom, čo problémy pri roztieraní perfektne odstránilo a zároveň umožnilo kvalitné rozprestretie pasty po materiáli. Tiež to pomohlo k ušetreniu pasty.V rámci porovnania jednotlivých pást na každý stupeň hrubosti bolo použitých tridsať ťahov na jeden nôž.Posúdenie rezacích vlastností čepeľou testované rezaním do novinového papiera. Testované rezom a tlačným rezom, ďalej holenie trichologického materiálu vlastnej proveniencie, do vyčerpania zásob.

Prvé kolo –⁠ 10 mikrónov

U brúsených nožov bezo zvyšku odstránené rezíduá ihly. Rezanie aj tlačné rezanie dopadli na výbornú. Rez je hladký, bez záhryzov. Pri továrenských výbrusoch nie je rezanie také plynulé, ale iba v jednom prípade sa vyskytol zákus, čo vzhľadom na predchádzajúce pokusy znamená znateľné zlepšenie. Pri pohľade na ostrie je lesk trochu nižší, mierne matnejší ako po 3000 grit kameni. 

Druhé kolo –⁠ 7 mikrónov

Plynulý rez pri brúsených nožoch doznal decentného zlepšenia. Dalo mi to odvahu vyskúšať „vyrezávacie ťahy“ (rez papierom, pri ktorom meníte uhol noža pri prechode materiálom). Výsledok bol veľmi uspokojujúci. Továrenské výbrusy sa málinko zlepšujú, len Ronin 2 stále trpí zákusmi. 

Tretie kolo –⁠ 3,5 mikrónov

V tejto fáze stropovania sa stráca charakteristický trhací zvuk pri rezaní papiera. Na mieste uhlíkových ocelí sa vyskytli drobné problémy pri načínaní papiera, ale plynulosť a jemnosť rezu sa zase o veľký kus zlepšila. Subjektívne hodnotené, zmenšuje sa rezacia pílka, čo sa prejavuje pri prechode rezaným materiálom. Avšak vyrezávacie ťahy idú stále dopredu. 

Štvrté koleso –⁠ 1 micrón

Čo na to povedať? Čepeľ prechádzala papierom ako horúci nôž maslom. 

Piate koleso –⁠ 0,5 mikrónov

Problémy so zahryzovaním sú preč. Plynule režeme a režeme. 

Šieste koleso –⁠ 0,25 mikrónov

Už mi došli superlatívy, ale je to božie. Po umytí nožov a odstránení zvyškov pasty sa u brúsených nožov ukázala nádherne vyleštená čepeľ, u zatváracích nožov je potom pri bližšom pohľade viditeľná mikrofazetka, vzniknutá vďaka použitým pastám. Nedošlo ale k odstráneniu vrúbkovania továrenského výbrusu. 

Záver

Pasty sú na finálnu úpravu ostria až nečakane vhodné, hoci sú primárne určené na leštenie minerálov. Jediným zaznamenaným mínusom je vyššie spomínaná roztierateľnosť pást, prejavujúca sa aj ťažkým vytláčaním z injekcie, pri ktorom sa človek cíti ako John Rambo. Dá sa to však vzhľadom na cenu týchto pást prehliadnuť a tiež ľahko vyriešiť použitím technického benzínu. Ako vysoko pozitívny beriem aj fakt, že jedna vrstva pasty vydrží aj pri relatívne častom používaní aj niekoľko mesiacov. Aj pri finiši na kameni zrnitosti „iba“ 3000 grit boli pasty na niektorých nožoch schopné vytvoriť ostrie, ktoré rozrezalo vlas pozdĺžne. V pomere cena/výkon sú pasty úplne neprekonateľné.

 

galerie_1